Agressie

Agressie naar mensen of andere dieren, waaronder katten, is een vaak voorkomend probleem. Katten zijn van nature conflict vermijdend, dus meestal is er een goede reden waarom een kat agressie vertoont. Er zijn verschillende vormen van agressie, deze hangt samen met de motivatie van de kat en/of de situatie waarin het wordt vertoond. Het is een serieus probleem, waarbij een verkeerde aanpak mogelijk zorgt voor een verergering van de agressie.

Katten in het hetzelfde huis kunnen (ineens) agressie tonen naar elkaar. Of ze vechten buiten met katten uit de buurt. Het is belangrijk om vechtende katten uit elkaar te halen en hierbij te denken om je eigen veiligheid. Katten kennen geen overgavegedrag en vechten net zo lang door tot ze kunnen vluchten, of de ander vlucht. Soms met serieuze verwondingen tot gevolg. Daarbij kan dit de onderlinge relatie sterk verslechteren, als het gaat om katten in hetzelfde huishouden. Laat katten het daarom nooit ‘uitvechten’ met elkaar.

Als er sprake is van (een vermoeden van) agressie, is het belangrijk te kijken naar de situatie waarin het wordt vertoond, naar wie het is gericht en de lichaamstaal van de kat: grootte van de pupillen, stand van de oren, gehele lichaamshouding. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van angstagressie, redirectieagressie, spelagressie, aaiagressie, frustratieagressie of pijnagressie.

Agressie kan toenemen en is moeilijker af te leren als het langere tijd bestaat. Wacht daarom niet te lang met het vragen van advies of inschakelen van hulp.