Wat is gedragstherapie?

Gedragstherapie voor katten draait om het identificeren van de oorzaken van het (probleem)gedrag, het is essentieel om de onderliggende motivatie van je kat te achterhalen en te begrijpen. De gedragstherapeut kijkt naar de natuurlijke behoeftes van de kat en onderzoekt verschillende factoren, zoals de leefomgeving, socialisatie en de interactie met je kat. Na het stellen van de diagnose ontvang je een op maat gemaakt advies, variërend van eenvoudige verbeteringen in de leefomgeving, tot een uitgebreid trainingsplan waar je mee aan de slag gaat. Het advies is afgestemd op jou, je situatie en je kat.

Het succes van de therapie hangt af van verschillende factoren, zoals de duur en aard van het probleemgedrag, medische en genetische factoren, haalbaarheid van de wensen in relatie tot de mogelijkheden, de inzet van en mate van opvolgen van de adviezen door de eigenaar. Het is belangrijk om gedrag vanuit zowel het perspectief van de eigenaar als de kat te bekijken, aangezien wat als probleem wordt beschouwd kan verschillen.

Het welzijn van de kat staat centraal. Het is essentieel om problemen vroegtijdig aan te pakken, zodat ze doorgaans sneller op te lossen zijn en verergering voorkomen kan worden. Door jouw inzet en de juiste begeleiding van een gedragstherapeut, is het mogelijk het probleemgedrag van je kat te verminderen of op te lossen, zodat jij en je kat gelukkiger zijn.

Vaak voorkomende probleemgedragingen

Staat het ongewenste gedrag van jouw kat hier niet bij? Er zijn nog veel meer (probleem)gedragingen waarmee ik je kan helpen. Neem vrijblijvend contact op om de opties door te spreken.