Onzindelijkheid

Het plassen en/of poepen buiten de kattenbak in huis is het meest voorkomende gedragsprobleem. Medische oorzaken, stress of kattenbakmanagement kunnen hier onder andere de oorzaak van zijn. In de meeste gevallen kan dit opgelost of voorkomen worden.

Dierenarts

De eerste stap bij onzindelijkheid is altijd dat eventuele medische oorzaken uitgesloten worden door de dierenarts. Aandoeningen aan de urinewegen, nierproblemen, suikerziekte, obstipatie, pijn bij het ontlasten of gewrichtsproblemen kunnen bijvoorbeeld allemaal zorgen voor onzindelijkheid. Ook al is het buiten de bak plassen het enige symptoom, er moet eerst onderzoek gedaan worden bij de dierenarts.

Kattenbak

Naast medische problemen, is de kattenbak en alles wat daarmee te maken heeft, een ander vaak voorkomende reden voor onzindelijkheid. Goed kattenbakmanagement bestaat uit de volgende zaken, dit zorgt ervoor dat het voor de kat prettig is om te gebruiken en verkleind de kans op onzindelijkheid aanzienlijk:

  • Houd de kattenbakken schoon. Schep ze minimaal één keer per dag uit en maak elke paar weken de gehele bak schoon met niet geurend schoonmaakmiddel.
  • Zorg voor goed grit: fijn, snel klontvormend en zonder (toegevoegde) geur.
  • De meeste katten houden niet van een kap op de bak en al helemaal niet van een klepje.
  • Kies een grote kattenbak, zodat de kat zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Dit is minimaal 1,5x de lengte van de kat.
  • Zorg voor twee kattenbakken bij één kat, bij meerdere katten in huis voor evenveel bakken als aantal katten + 1 extra.
  • Verspreid de kattenbakken door het huis. Kies voor rustige locaties.
Belangrijk

Straf de kat nooit. Schreeuwen of de neus van de kat door de urine halen is zinloos en kan het probleemgedrag verergeren. De kat heeft een reden om niet op de bak te gaan en deze is nooit om te willen pesten of uit wraak.

Bij meerdere katten in huis is het belangrijk te achterhalen wie de ‘dader’ is. Ook moet er onderscheid gemaakt worden tussen plassen en sproeien. Video’s, bijvoorbeeld gemaakt met een camera die reageert op beweging, zorgen voor zeer waardevolle informatie in het gedragstherapietraject.

Plassen of sproeien?

Plassen is meestal in een zittende houding, op een horizontaal oppervlak en een normale hoeveelheid urine. Sproeien wordt doorgaans in een staande houding met trillende staart en trappelende achterpoten gedaan, tegen een verticaal oppervlak en een kleinere hoeveelheid urine. Zowel katers als poezen kunnen sproeien.

Schoonmaaktip

Het schoonmaken van de plas- en poepplekken kan het beste met een middel dat de enzymen afbreekt, zoals Biotex of soda. Doe dit niet met een sterk geurend middel.